Nyhed

Hjemmearbejde kan øge fysisk og mental trivsel

Mange danskere har arbejdet en del hjemmefra de seneste par år, og det vil mange formentlig fortsætte med i et vist omfang, da det giver en øget fleksibilitet. Med ønsket om mere hjemmearbejde, bør også følge et øget fokus på ergonomi for at sikre både fysisk og mental trivsel.

Maj 06, 2022 14.54 CET

Når man ikke skal møde ind på kontoret fra 08.00 - 16.00, kan man fx sætte en vask over inden morgenmaden, aflevere børnene uden hastværk og smutte forbi supermarkedet i frokostpausen, hvor køen ved kassen er dejligt overskuelig. Desuden slipper man for trafikken, hvor der årligt spildes mange dyrebare persontimer ved at holde i kø, hvilket for mange kan medføre stress på længere sigt.

Ifølge ergonomisk konsulent Michael Steven Eder kan der være mange fordele ved at arbejde hjemmefra. Også i forhold til at undgå smerter i bevægeapparatet fra ensidigt, belastende arbejde, som arbejde foran computeren defineres som. Så vidt det er muligt, er det en god idé at planlægge sin arbejdsdag, så man ikke sidder foran computeren fra kl. 8-16. Dermed er der mulighed for at inkorporere bevægelse i løbet af dagen.


Ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at småøvelser, som lette elastikøvelser, i løbet af arbejdsdagen kan reducere længerevarende sygefravær med helt op til 13 %.*


Helbredsmæssige fordele
Mennesket er ikke designet til at være statisk. Hvis kroppen ikke får nok ilt og sukker, øges risikoen for smerter i bevægeapparatet og træthed i både krop og hjerne. Når vi bevæger os, øger vi vores blodcirkulation, som transporterer ilt og sukker rundt til hjernen og de arbejdende muskler. Bevægelse kan også være med til at forebygge livsstilsbetingede sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme samt en bred vifte af cancerformer mm.

Summen af bevægelse er nok det vigtigste element i ergonomipyramiden, og hvor man før tænkte, at korrekt indstilling af stole og borde var det vigtigste, så spiller mere bevægelse og variation nu den største rolle. Og her er det vigtigt at huske på, at det ikke kun handler om bevægelse med høj puls. Sørger man fx for at stå op 2-3 timer dagligt, forbedrer man kroppens regulering af blodsukker, kolesterol, blodtryk mm.

Mere effektive medarbejdere
Den store mængde hjemmearbejde i seneste par år har bl.a. vist, at medarbejderne ikke er mindre effektive hjemme, end når de er fysisk til stede på kontoret. Tværtimod. ”Der kan være forskellige årsager til dette, men som vigtige faktorer for den øgede effektivitet peger mange på, at man ikke bliver forstyrret så ofte i løbet af dagen, og at man selv kan tilrettelægge en stor del af sin tid.” siger Michael Steven Eder. ”Denne frihed giver også mulighed for at inddrage aftenerne til arbejde, hvilket fungerer rigtig godt for nogle.” Han anbefaler dog ikke, at man arbejder hver aften, men hvis man har muligheden, kan det give luft, overskud og mindske risikoen for stress, hvis man gør det fx en eller to gange om ugen.

Ergonomi og bevægelse
Både når det gælder arbejdspladsen på kontoret og arbejdspladsen derhjemme, er det vigtigt at være opmærksom på at have kontorudstyr, som tilgodeser ens behov. Ifølge Michael Steven Eder, er det dog vigtigt at huske på, at uanset hvor godt udstyr man har, er der intet udstyr, der er godt nok, hvis man ikke sørger for at bevæge sig og skabe variation. ”I nogle tilfælde kan det være udfordrende at få bevæget sig i løbet af arbejdsdagen, hvis den er fyldt med Teams-møder og computerarbejde. Men det handler i høj grad om vaner og om at lave ændringer, hvor man kan.”

Kun fantasien sætter grænser for, hvordan man kan indrette sin arbejdsdag og hjemmearbejdsplads, så der er plads til variation og bevægelse. Husk, den bedste arbejdsstilling er den næste.

Her er et par gode råd til nemt at inkorporere bevægelse og variation i arbejdsdagen:
  • Husk at bruge hæve-sænkebordet. Alternativt et strygebræt, vasketøjsstativ, reol, kogeø el.lign.
  • Tag Teams-møder over telefonen kombineret med en gåtur
  • Hent små glas vand ofte i stedet for at have en karaffel stående på bordet
  • Hold små aktive pauser hver time. Lav fx sprællemænd, armbøjninger, planke m.m.

* https://nfa.dk/da/Nyt/Nyheder/2022/Smaaovelser-i-arbejdstiden-kan-potentielt-nedbringe-langtidssygefravaeret-med-13-pct

Business Unit Healthcare
Emne Health