Godt at vide

Hvad kan massage hjælpe med?

Skrevet af Christina Louise Fæster, fysioterapeut og cand.scient. i idræt og sundhed 

Har du nogensinde oplevet muskelsmerter, hold i ryggen eller en hovedpine, der bare ikke vil gå væk? Måske overvejer du at tage en smertestillende pille, men har du tænkt på, hvordan massage kan påvirke din dagligdag og dit velvære både på kort og lang sigt? 

Massage er ikke kun en løsning til akut smertelindring. Det kan også give dig lindring, hvis du lider af kroniske smerter, stress eller ømme muskler efter træning. Selvom massage måske er ved at glide ud af den fysioterapeutiske praksis på grund af manglende evidens, er der stadig mange gode grunde til, at du bør overveje massage som en behandlingsform. 

Berøring er essentiel for dit velvære og din livskvalitet. Fra det øjeblik, du blev født, har berøring været en kilde til trøst og velbehag. Massage er en professionel måde at give denne berøring på, og det kan have samme positive effekt som berøring fra en, du holder af. 

Massage kan have mange positive effekter på din krop, især hvis du lider af tilstande som fibromyalgi, angst, muskelømhed efter motion (DOMS) eller stress. Stress påvirker både din krop og dit sind, som er uadskilleligt forbundet. Når du får massage, hjælper du med at udskille oxytocin, som er et hormon der fremmer afslapning og samhørighed.  

I samme omgang sænker massage kroppens kortisolniveau. Kortisol har rigtig mange funktioner i kroppen, bl.a. er det med til at styre vores blodsukker og kroppens metabolisme, men det frigives også som en reaktion på stress. Et for højt kortisolniveau over længere tid kan have negative effekter på vores helbred. Det kan bl.a. føre til vægtøgning, nedsat immunfunktion, søvnforstyrrelser og øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Ved at sænke dit kortisolniveauet kan det fremme en følelse af ro og balance, forbedre din mentale klarhed, styrke immunforsvaret og forbedre livskvaliteten. På den måde skaber massage en følelse af afslappethed, hvor musklernes spændingsgrad vil falde, vejrtrækningen bliver dybere og langsommere og vi får en følelse af velvære. 

Kort sagt kan massage gøre fantastiske ting for din krop. Det kan lindre ømme muskler, optimere deres evne til at restituere, sænke blodtrykket og hjælpe hukommelsen. Alt dette kan gøre dig gladere og mindre stresset. 

Kilder
Elisabeth Bomholt Østergaard, B. W. (02. 12 2022). Den glemte krop: Når berøring og bevægelse virker positivt på sindet til fremme for mental sundhed. Hentet fra UCviden.dk: https://tidsskrift.dk/Sundhedsprofessionnelle_studier/article/view/134752/179692

Holly Louisa Davis, S. A. (07. 05 2020). Effect of sports massage on performance and recovery: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open Sport Exerc Med. (6).

Nanna Linde, J. B. (2010). Lærebog i Massage - manuel vævsbehandling for fysioterapeuter (Årg. 2. udgave, 1. oplag). København, Danmark: Munksgaard Danmark.