Godt at vide

Hvordan virker genoptræning?

Skrevet af Emil Bossow, professionsbachelor i fysioterapi

Formålet med genoptræning er at hjælpe dig med at få din normale funktionsevne tilbage efter en skade.  

Hvad er genoptræning?

Genoptræning udfordrer de funktioner, der er blevet svækket. Gennem målrettet træning eller behandling arbejder man på at genoprette din normale funktionsevne. 

Målet er at genoprette en tabt funktion, og genoptræningen stopper, når dette mål er nået. Man træner altså ikke for at forbedre funktionen ud over det oprindelige niveau.

Træningsintensitet

En vigtig del af genoptræning er at finde den rette balance mellem at stimulere det skadede område nok til at fremme heling, men uden at overbelaste det. Intensiteten af øvelserne øges gradvist for at sikre, at muskler og led tilpasser sig og bliver stærkere. Belastningen tilpasses nøje til din specifikke skade og hvor meget du kan tåle, mens man holder øje med hævelse, smerter og stivhed. 

Individuel eller holdtræning?

Genoptræning kan udføres individuelt eller i mindre grupper, hvor alle har samme mål og forudsætninger for at deltage. Holdtræningen kan være opdelt efter, hvor meget deltagerne kan klare. Derudover er der også mange gavnlige effekter ved holdtræning, som du kan læse mere om her.

Hvordan foregår genoptræningen?

En typisk genoptræningsplan ved en fysioterapeut indebærer: 

  • Første møde: Her vurderer fysioterapeuten skadens omfang og informerer dig om genoptræningens indhold, formål og forventede resultater. 
  • Planlægning: Der udarbejdes en plan, hvor du enten møder op til træning i et behovsbestemt omfang eller træner hjemme med løbende opfølgning på klinikken, for at sikre fremgang. 

Mange gange vil du være henvist fra din egen læge til genoptræning. Genoptræningen kan foregå enten på sygehus, den kommunale genoptræning eller på privatklinik. 

Gode råd til genoptræning

These photos can be used for internal presentations, external marketing materials such as posters, flyers, rollups and social media.

Følg din plan

Det er vigtigt at følge den genoptræningsplan, som din fysioterapeut har lavet til dig. Planen er tilpasset dine specifikke behov og skadens omfang. Ved at følge planen nøje sikrer du, at du får den rette mængde træning og behandling, som er nødvendig for at genoprette din bevægelighed.

Spring ikke over øvelser eller sessioner, da det kan forsinke din fremgang.

sundhedshjælp - web_16_9

Lyt til din krop

Vær opmærksom på din krop, hold øje med tegn på hævelse, smerte og stivhed. Disse symptomer kan være tegn på, at du overbelaster det skadede område.

Hvis du oplever øget smerte eller ubehag, skal du justere intensiteten af din træning eller tage en pause.

Det er vigtigt at tale med din fysioterapeut om eventuelle ændringer i dine symptomer, så din genoptræningsplan kan justeres efter behov.

Part of series of new Brand photography 2023 to represent company promise: "Advance sustainable healthcare to meet people's changing needs."

Vær tålmodig

Genoptræning tager tid, og det er vigtigt at være tålmodig. Helingsprocessen kan variere afhængigt af skadens omfang og din krops evne til at komme sig.  

Det er normalt at
fremgange sker langsomt, og det er vigtigt at holde fast i din træning for at opnå de bedste resultater.

Husk, at hver lille forbedring er et skridt i den rigtige retning, og vedholdenhed vil hjælpe dig med at nå dine mål.