Godt at vide

Er der sammenhæng mellem kropsholdning og smerter?

Skrevet af Emil Bossow, professionsbachelor i fysioterapi

Kropsholdning har været et omtalt emne i mange år. Mange, inklusiv sundhedsfagligt uddannede, har brugt begrebet "dårlig holdning" som årsagsforklaring på smerteproblematikker, særligt til ryg- og nakkesmerter. I mange år har man ligeledes kunnet få holdningskorrigerende behandling hos bl.a. fysioterapeuter, massører, kiropraktorer m.m., med formålet at afhjælpe et smerteproblem, som man mistænker, kommer fra en dårlig kropsholdning.

Man har samtidig forsket i emnet kropsholdning. En sammenfatning af de mange års forskning inden for emnet viser, at der endnu ikke er dokumenteret nogen direkte sammenhæng mellem smerte og kropsholdning. Dette åbner dørene for et mere positivt syn på kroppen og de stillinger, vi alle sidder i og varierer imellem i løbet af en dag.

Der findes altså ikke nogen dårlige eller forkerte stillinger, men stillinger som er rare eller mindre rare at være i alt efter, hvem vi er, og hvordan vi er vant til at bevæge os. Den bedste måde at forholde os til kropsholdning i arbejdslivet på er fortsat: "den næste stilling er den bedste stilling, og kropsholdning er individuel."

Hvis man er ked af sin egen holdning, kan man igangsætte relevant træning med mål om at ændre den. Det kan ovenikøbet være, at den træning, du laver, samtidig afhjælper eventuelle smerter, som du før har troet kom fra din kropsholdning.

Her er 4 øvelser, som har bedst evidens for holdningskorrektion

Øvelse 1. Stræk af halsmuskler.

Stå eller sid. Hold en hånd over kravebenet. Bøj nakken til modsatte side af den side, som du holder hånden på, og rotér hovedet til samme side som nakken er bøjet til. Blikket rettes nedad. Mærk, at det strækker på halsen. Hold strækket i ca. 30 sekunder. 

3 sæt af 30 sekunders varighed hver. 

Øvelse 2. Udstræk af brystmuskulatur

Stå med siden til en dørkarm eller lignende. Stræk den ene arm ud og placér underarmen mod dørkarmen på højde med hovedet. Drej kroppen langsomt væk fra dørkarmen til du mærker et godt stræk i brystmuskulaturen. Hold strækket i 30 sekunder og byt arm. 

3 sæt af 30 sekunders varighed hver.

Øvelse 3. Tilbageføring af hoved m. let pres

Placér en finger på hagen, træk hagen ind, og pres hovedet forsigtigt tilbage. Undgå at bøje hovedet frem eller bagover, og sørg for, at holde blikket rettet frem. Hold positionen i 1-2 sekunder. Slap derefter af, og lad hovedet vende tilbage til udgangspositionen, før du igen gentager øvelsen. 

2 sæt af 10 gentagelser. 

Øvelse 4. Saml skulderbladene

Øvelsen foregår liggende på maven. Placér dine arme ned langs siden. Lag panden hvilke på et håndklæde eller lignende. Hold armene på jorden, men du løfter skuldrene og trækker skulderbladene mod hinanden og nedad. Hold denne spænding i nogle få sekunder, og gentag. 

3 sæt af 10 gentagelser. 

Øvelsen er her vist siddende. Det er vigtigt, at du sætter dig ret op på en stol med armene nede langs siden. Selve øvelsens udførsel er den samme.