Skrevet af Christina Louise Fæster, fysioterapeut og cand.scient. idræt og sundhed
Hvad betyder det egentlig at have en sund vægt?
Vores opfattelse af vægt og kropsidealer har ændret sig gennem tiden. I dag handler en sund vægt om at finde den balance, der passer til din højde, alder og kropstype, og som bidrager til dit generelle helbred. Det er en vægt, der minimerer risikoen for sygdom, uanset om det drejer sig om under- eller overvægt. Det handler ikke kun om at undgå ekstreme vægtkategorier, men også om at støtte din krops funktioner og livskvalitet.
I dag ved vi, at sund vægt er mere end bare en balance mellem fedt og muskelmasse. Det handler ikke kun om tallet på vægten, men også om et holistisk perspektiv, der inkluderer kropssammensætning, fysisk aktivitet, mental velvære og livsstilsfaktorer. Tidligere fokuserede man ofte kun på at være inden for et bestemt BMI-interval, hvilket kunne give en forenklet forståelse af sundhed, da BMI kun ser på vægt og højde.
BMI, eller Body Mass Index, er en måde at beskrive din vægt i forhold til din højde. Forskning viser, at en BMI over 25 kan øge risikoen for livsstilssygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme, mens en BMI under 18,5 kan øge risikoen for andre problemer som mangel på næringsstoffer, jernmangel, nedsat fertilitet, knogleskørhed og et svækket immunforsvar. Men vi ved også nu, at en normal BMI ikke nødvendigvis betyder, at du har en sund vægt. BMI tager ikke højde for forskelle i muskelmasse og kropsfedt. Hvis du har høj muskelmasse, kan BMI vise overvægt, selvom du er fysisk aktiv og sund. Forskning viser også, at personer med normal BMI kan have en høj procentdel af kropsfedt, mens personer med overvægt kan være metabolisk sunde. Der er også forskning, der viser, at folk uden for den normale BMI kan leve lange og sunde liv.
Derfor anbefales det nu ofte at supplere eller erstatte BMI med mere nuancerede metoder, såsom kropssammensætningsanalyse, taljemål eller metaboliske sundhedsvurderinger, for at få et mere præcist billede af ens helbred.
Selvom en sund vægt kan hjælpe med at forebygge kroniske sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft, samt fremme mental velvære, viser forskning, at det er vigtigere at fokusere på en balanceret kost, regelmæssig motion og en sund livsstil frem for blot at fokusere på vægt. Dette er nøglen til at opnå og opretholde en sund vægt og både fysisk og mental velvære.
Denne moderne tilgang til en sund vægt understøtter ideen om, at sundhed er individuel og kan variere fra person til person, afhængigt af genetiske, sociale og livsstilsfaktorer.