Godt at vide

Voldsomme hændelser

Skrevet af Jacob Vindbjerg Nissen, chefpsykolog

Det skal være trygt for dig at gå på arbejde, men nogle gange sker der akutte ulykker eller ting over tid, som påvirker dig mere, end du kan håndtere. Det, du plejer at gøre for at passe på dig selv, er pludselig ikke nok. Du mister kontrollen, hvilket føles ubehageligt, når det sker. Du har også svært ved at forstå, hvad der sker, og det giver ikke længere mening. Når både kontrol og mening forsvinder, indtræder en krise per definition. Mindre kan også gøre, at du har brug for hjælp eller støtte.

Voldsomme hændelser kan påvirke på forskellige måder, og det vigtigste er at tilbyde hjælp uanset hvad og følge op.

De fleste, der oplever en krise, oplever skyld og skam, fordi de ikke kan håndtere situationen, eller mener de burde have gjort noget anderledes. Koncentrationsbesvær, isolation, flashbacks, irritabilitet, grådlabil, søvnproblemer og uvirkelighedsfølelse er nogle af symptomerne, som kan vise sig. En af de vigtigste ting at blive mindet om i en sådan situation er, at du ikke er ved at blive skør – du reagerer helt naturligt på en uvant situation.

Hjælpen er godt givet, når det lykkedes at give dig:

1. Struktur

At der bliver skabt et trygt rum, hvor du kan få talt sammen med nogen og afdæk-ket både situation og behov. Det kan være en walk and talk.

2. Omsorg

At der bliver lyttet og givet plads til det, som optager dig og fylder.

3. Information

At der gives viden om det naturlige i at reagere, at det bliver kortlagt, hvad der skal ske efter arbejde, bl.a. hvem du kan få talt med af venner/familie, og information om kontaktmuligheder, samt hvornår der samles op.

En krise er intens, når den står på, men efter en voldsom hændelse skal meget af uroen gerne have lagt sig efter 2-3 dage. Derfor er det også vigtigt, at du foruden den umiddelbare hjælp følger op dagene efter, men også måneden efter. På denne måde sikrer du dig undervejs, at hjælpen er tilstrækkelig, og at trivslen genvindes over tid.

Voldsomme hændelser kan ske selv på de mest sikre arbejdspladser, og det afgørende er, hvordan du griber det an. Den psykiske førstehjælp kan arbejdspladsen godt lære selv at give. Derudover er det vigtigt med en beredskabsplan og kendskab til denne – altså hvad du skal gøre, og hvilken hjælp der kan tilkaldes, når der er sket en voldsom hændelse, og du eller flere medarbejdere har brug for hjælp.

Kilder
Grundbog i belastningspsykologi: Rikke Høeghsted (2023)